1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашно тип „500” запазва цените си без промяна

Брашно тип „500” запазва цените си без промяна

Единствено в големите търговски вериги се отбелязва леко понижение

През изминалата седмица средните цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в по-малките търговски обекти се задържат на нивата от предходната седмица, докато тази в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва леко понижение.

Средната цена на едро на брашното остава 0,81 лв./кг. По тържищата в страната цените на продукта варират от 0,60 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Благоевград). В десет от областните центрове се регистрират разнопосочни ценови изменения спрямо предходния седмичен период, в границите от -6,3% (Ямбол) до +6% (Монтана).



През изминалата седмица предлагането на дребно на брашното в големите търговски вериги е в ценовия интервал от 0,90 лв./кг (Видин) до 1,09 лв./кг (Шумен). Седмично поевтиняване на продукта се наблюдава в пет области – от 2% в Бургас, Сливен и Ямбол до 13,5% във Видин, а повишение - в Стара Загора и Варна, съответно с 2% и 2,1%. Така, средната стойност за страната се понижава с 1% на седмична база, до 0,99 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на брашното остава 1,06 лв./кг. По области, стойностите са в диапазона от 0,98 лв./кг (Шумен) до 1,30 лв./кг (Видин), без седмични колебания.
Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,07 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Видин – 0,40 лв./кг. Изключение са областите Търговище и Шумен, където цените на брашното в ДТО са съответно с 0,01 и 0,11 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

През периода на наблюдение цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,18 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,39 лв./кг във Враца. В област София цените на дребно в големите супермаркети са с 0,05 лв./кг по-ниски от тези на едро.
Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,25 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,50 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.