1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Ден на пуканките ще отпразнуват през януари в Съединените щати

Ден на пуканките ще отпразнуват през януари в Съединените щати

Американците ядат огромни количества всяка година

Ден на пуканките ще се проведе на 19 януари 2015 година в САЩ. Американците ядат огромни количества всяка година. Това е една от най-популярните храни в страната.

Продукт са на един от шестте основни сорта царевица, която като култура започва да се отглежда от коренните жители на Мезоамерика още в праисторически времена. По-късно, на територията на централно и южно Мексико, ацтеките и маите култивират доста разновидности на царевицата, които използват за храна и други цели.
Постепенно култивираната царевица си проправя път към Северна и Южна Америка и през периода 1700 - 1250 г. пр.н.е. вече заема обширни площи и на двата континента. В Европа „пристига“ в края на 15-ти и началото на 16-ти век, пренесена от изследователи и търговци, които я разпространяват и в други части на света.
Любопитен факт е, че по време на разкопки през 1948 г., археолози откриват в щата Ню Мексико царевични мамули, датиращи от най-малко 5600 години. Технологията, която местните жители използвали, за да „изпукат“ царевичните зърна, била доста примитивна: просто ги хвърляли върху силно нагорещените от огъня камъни.

В наши дни пуканките се правят далеч по-лесно с помощта на микровълновата фурна, която навлиза широко в домакинството след 1980 година. Солени или подсладени, карамелизирани, натурални или с аромат на маслини, пуканките са любимо хапване по време на празник или в киносалонът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.