1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Губим 60 млн. лв. за земеделие

Губим 60 млн. лв. за земеделие

До 10 декември се очаква окончателният отговор от страна на Европейската комисия

Финансова корекция от 60 милиона лева налага Европейската комисия на България заради нередности по директните плащания и по някои мерки на Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от официално уведомление от Брюксел до земеделското министерство.

Финансовата корекция ще бъде приспадната от бъдещи плащания, което означава, че през този период ще ни бъдат удържани определени суми. От агроведомството са поискали санкцията да не бъде наложена наведнъж, а да се разсрочи за три години.

Очаква се до 18 декември Еврокомисията да отговори на искането. Брюксел предупреждава дори за още по-големи санкции в размер на 248 млн. евро по неприключили процедури. Наказанията се налагат заради нередности в общинските проекти и при плащания за туристическите дейности от Програмата за селата, където масово бяха подпомагани проекти за покупка на луксозни автомобили и яхти. В момента вървят още две процедури за налагане на санкции, голяма част от които са по авансовите плащания на общинските проекти, извършени при предишния кабинет. Водят се преговори за 120 млн. евро. До 10 декември се очаква окончателният отговор от страна на Европейската комисия. Ако страната успее да представи необходимите доказателства в своя защита, е възможно финансовите корекции да бъдат под предварително обявените 248 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.