1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 12412 дка са изсъхналите гори на територията на РДГ – Берковица

12412 дка са изсъхналите гори на територията на РДГ – Берковица

Сечите са част от лесовъдските мероприятия, с които се поддържа здравословното състояние на горите

В Регионална дирекция по горите – Берковица се проведе пресконференция във връзка със съхненето на иглолистните култури в региона. „Този проблем за първи път се постави от РДГ – Кюстендил, но той стои и пред нас”, каза инж. Сашко Каменов – директор на РДГ - Берковица. Целта на срещата бе, чрез медиите въпросът да се представи пред широката общественост. Заедно с останалите собственици на гори – общини, частни лица и др. да се начертае бъдещето на съхнещите гори и предстоящите задачи за решаване.

По-бързото усвояване на засегнатите площи е превантивна дейност за спиране разпростирането на съхненето и непозволяващо похабяването на дървесината. „Сечите са част от лесовъдските мероприятия, с които се поддържа здравословното състояние на горите”, подчерта инж. Каменов.

За територията на РДГ – Берковица съхнещите култури са на площ от 12412 дка. Държавните горски и ловни стопанства към СЗДП гр. Враца до момента са усвоили 1672 дка, като след сечта една част са залесени, други площи са подготвени за залесяване, а има и такива, където е започнало естествено възобновяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.