1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК запазва кризисния фонд за земеделие

ЕК запазва кризисния фонд за земеделие

Първоначално имаше план да бъде намален с около 90 милиона евро

На 430 милиона евро за евентуални кризи ще могат да разчитат европейските фермери през 2015 г. За запазването на тези средства най-много настояваше Франция, тъй като съществуваше вероятност Брюксел да намали ресурса.

Въпросът беше решен в контекста на преговорите за бюджета през 2015 г. в Съюза, които  приключиха с предварително споразумение между европейските институции.
Това споразумение позволява на селското стопанство да започне годината с кризисен резерв, който остава непроменен – около 430 млн. евро. В рамките на Общата селскостопанска политика, този "резерв" може да бъде мобилизиран всяка година при орязване на редовните европейски субсиидии с 1%.

Първоначално Европейската комисия беше планирала да намали кризисния фонд с около 90 милиона евро, като предварително привлече тези средства за финансиране на мерки в подкрепа на сектори, пострадали най-много от руското ембарго през 2014 г. 
21 от държавите-членки обаче, начело с Франция и подкрепени от Европейския парламент, възразиха срещу плана на Комисията. "Кризисният фонд в селското стопанство трябва да се запази непроменен, за да се съхрани способността ни да реагираме през 2015-та при задълбочаване на трудностите в някои сектори или при нова криза", се казва в съвместно изявление.

Под този натиск, Европейската комисия е коригирала първоначалното си решение. Тя обяви, че ще има финансиране на вече предприетите мерки през 2014 г. без източване на бюджета за 2015-та, но това решение все още предстои да бъде одобрено като част от общите преговори за бюджета през 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.