1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Антарктика 2 – пътешествието продължава

Антарктика 2 – пътешествието продължава

Експедицията все още се придвижва през полярното плато на височина от 2603 метра

Екипът на експедицията с трактор "Антарктика 2" вече напредва по дългия 2500 километров път обратно от Южния полюс към базовия лагер в Ново Рануей. Последното голямо предизвикателство е гъста ледена мъгла, която значително  намалява видимостта.

Екипът и тракторът MF 5610 вече изминаха 840 км по обратния път, преминаха седем от 20-те градуса южна ширина, които трябва да преодолеят, за да достигнат до Ново Рануей на Антарктическия бряг. С решителни усилия те достигнаха до Склада за гориво 83 (Fuel Depot) 83, където беше извършена проверка на трактора и подкрепящите го превозни средства, за да се  възстанови балансът на товарите.

През по-голямата част от пътуването екипът се радваше на ясно синьо небе, но мразовита ледена мъгла се спусна като дебело покривало и промени изцяло обстановката. В дневната информация от ледените пространства, Мати Макнеър, лидер на експедицията съобщи: "Времето беше слънчево, но след това над нас се спусна ледена мъгла. Това затруднява намирането на следите, оставени на отиване. Не знам дали можете да си представите – все едно сте в тъмна стая и не се вижда нищо. Само че всичко е в бяло!" За да се справят с тази нова ситуация, те трябва да следват GPS транзитни точки, което е изключително предизвикателство.

Експедицията все още се придвижва през полярното плато на височина от 2603 метра (8540 фута). Ветровете са силни и е студено - около минус 25 до минус 30 градуса по Целзий. Членовете на екипа трябва да бъдат много бдителни, тъй като се изкачват все по-високо в планината, където температурите падат до минус 56 градуса. След това идват опасностите в зоната на пукнатините.

Това е постоянен тест за издръжливост и здравина на трактора, екипа и транспортните средства. Пътуването продължава в едни от най-тежките условия на планетата. MF 5610 вече доказа изключителните си възможности по време на дългото и мъчително пътуване до Южния полюс - сега той трябва да направи всичко отново. За да отговори на огромния интерес по целия свят към пътуването, екипът прекара много време в осъществяване на радио предавания, телевизионни и интернет интервюта. Сега обаче  те трябва да се съсредоточат върху сериозните усилия за безопасно и успешно прибиране у дома.

Изпращайки съобщение на целия екип в неделя сутринта, Кембъл Скот, директор Продажби и развитие на търговските марки на Massey Ferguson, каза: "Ние и много други хора по целия свят продължаваме денонощно да следим вашето пътешествие и сме  изумени от силата на духа и работата в екип. Това е трудно пътуване по обратния път, но ние се надяваме, че ще намерите сили да се справите успешно с трудния преход, въпреки условията. Макар и от разстояние проследихме всеки епизод на тази забележителна история, която ни изпълва с благоговение. Желаем ви безопасно и сигурно пътуване на финала на тази историческа експедиция. Грижете се за себе си и приятно пътуване."
Можете да проследите предизвикателствата за екипа, всеки ден по www.AntarcticaTwo.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.