1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България изпраща хуманитарна помощ за преодоляване на епидемията от ебола

България изпраща хуманитарна помощ за преодоляване на епидемията от ебола

Средствата ще бъдат предоставени на Международния комитет на Червения кръст

Правителството одобри отпускането на 50 000 евро в подкрепа на усилията на международната общност за ограничаване на разпространението на вируса ебола в Западна Африка. Средствата са от планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие и ще бъдат предоставени на Международния комитет на Червения кръст.

Вирусът отне много човешки животи в Западна Африка през тази година. Най-интензивно и широко ебола се предава в Сиера Леоне. В тази западноафриканска страна са потвърдени 533 нови случая в седмицата преди 16 ноември.

Вирусът ебола е познат от 1976 г. насам, когато избухват епидемии едновременно в Южен Судан и в Демократична република Конго. В Конго болестта възниква в градче близо до реката Ебола, откъдето идва името на вируса. Тогава над 600 души се заразяват с него. От тях оцеляват едва 169.

Ебола всъщност е група от пет вида вируси, които проявяват различни симптоми и се разпространяват в различни части на света - Централна и Западна Африка, Китай и Филипините. Засега единствено видовете на ебола в Африка са причинявали зараза и смърт сред хора, докато в Китай и Филипините е имало огнища единствено сред животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.