1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейските земеделци с по-ниски доходи

Европейските земеделци с по-ниски доходи

Само в осем страни е отчетен ръст на реалните доходи в земеделието

С 1,7 % са намалели тази година доходите на земеделците в Европейския съюз. Причина са по-ниските приходи, породени от поевтиняване на редица продукти на световните пазари.

Само в осем страни е отчетен ръст на реалните доходи в земеделието, сочат данни на Евростат. В останалите 20 има спад. Това се дължи основно на по-ниската продажна цена на растителната и животинската продукция, паднали със съответно 6 и 1 %.

На върха на таблицата с отличници е Словения с ръст на доходите от 13 процента, следвана от Унгария – плюс 9 и Чехия – плюс 7 на сто. На последното, осмо, място е Германия, отчела повишаване на доходите на земеделците с 0,2 %.

Най-обеднели са стопаните във Финландия – с почти 23 %. На второ място е Литва с минус 19, а на трето – Белгия с минус 15 на сто. В тази таблица е и България, която заема 13-то място отзад напред със спад от под 5 %.

Стойността на земеделската продукция в Европейския съюз тази година е намаляла с 3,4 %. Големият спад при растенията – 6 на сто – не е могъл да бъде компенсиран от ръста при производството, скочило с 3,8 %.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.