вторник, 23 Юли 2019, 15:04
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
20 Дек 2014 15:24 | Интервюта

Ценно е да възстановим първото земеделско училище у нас

Емилия Шушарова, секретар на Народно читалище „Любен Каравелов“, Куртово Конаре

Ценно е да възстановим първото земеделско училище у нас
Емилия Шушарова
Оцени статията
|

- Каква е историята на училището, което се намира в църковния двор в Куртово Конаре?

- Това е може би най-ценната сграда в Община Стамболийски, защото това е първото училище в нашата община. Построено е през 1880 година с доброволния труд на местните жители. В тази ценна сграда, както ние я наричаме „място на нашата памет“, не само са учили децата на село Куртово Конаре, но тук са правени снимки за спомен след всяка сватба. Това се е случвало поне до 50-те години на 20 век. Това място е свързано с историята и традициите на Куртово Конаре. Първите данни за училището са намерени в една главна училищна книга, открита в архивите. Тя обхваща периода 1882- 1891 година. В началото на 20 век тук е учителствала и сестрата на Димчо Дебелянов. В училището се е развивала богата образователна и културна дейност. До 1935 година сградата има период на съществуване като училище. Имало е отделения и няколко прогимназиални класа. След 1935 година то променя своята функция и става допълнително земеделско училище. Т.е. едно от първите земеделски училища в България. Тук е работил и един наш съгражданин- Асен Къдринов, който е бил един от първите агрономи по онова време в национален мащаб. Със своята дейност той е подпомагам местния поминък. Тук в Куртово Конаре са се събирали да учат ученици от цялата околност. В периода след 9-ти септември от 1946 до 1949 година тук се е провеждало национално обучение. Правело се е едногодишен курс за земеделски производители. В тази връзка днес е много ценно днес да възстановим това училище. 

- Кога училището престава да съществува?

- След 1949 година престава да бъде училище. Построяват се две други училища в Куртово Конаре. Сградата никога не е преставала да изпълнява някаква обществена функция. В периода поне до 2000 година в това училище се помещаваха различни институции и фирми. От 2010 година насам състоянието му е доста трагично.

- Каква е причината сградата да се превърне в развалина?

- Проблемът е следният. Оказа се, че това училище не беше актувано като общинска собственост. Имахме идея да направим нещо, тъй като периодът беше благоприятен за кандидатстване по европейските проекти. Но имаше големи спънки преди да стигнем до самото кандидатстване.  Необходими е да се извърви много дълъг процес. Първо сградата трябва да се актува. Ние вече имаме акт за тази сграда. Имаше и проблем за земята, който беше уреден с Общината. Всичко това беше в процес на две години. Следващата стъпка, която трябва да се предприеме е да се направи конструктивно заснемане на сградата. Трябва да се види дали тя ще издържи една реконструкция. След заснемането трябва да се изработи план.

- Какви са идеите на жителите на Куртово Конаре за това училище?

- Правели сме анкетно проучване, чрез сайта на Читалището в селото, за какво искат местните хора  да се ползва старото училище.  Тази сграда прекрасно би изпълнявала функциите на музей на местната памет. В този музей особено място ще намери развитието на местния поминък. Знаете, че Куртово Конаре е едно от селата със стара земеделска слава. Тук са отгледани първите домати, първата фабрика за червен пипер е била в това село. Имаме богата стопанска история, която се връзва и с функциите, които е изпълнявало това училище. Освен това имаше предложение тук да направим галерия. Имаме картини на доста добри български художници, които искаме да съхраним на някое подобаващо място. Това ще бъде един действащ музей, ако разбира се стане. Имаше и предложение да бъде направено училище по вероученията. Близостта с Църквата предполага това. Има много добри идеи въпросът е да получим подкрепа от Община Стамболийски.  

Интервю на Светлозара Димитрова

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker