1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Удължен е срокът за одобрените по мярка 143 от ПРСР, в който могат да ползват съветническите услуги на НССЗ

Удължен е срокът за одобрените по мярка 143 от ПРСР, в който могат да ползват съветническите услуги на НССЗ

Това значително намалява риска за тях да бъдат санкционирани по директните плащания

На 21.12.2013 г. в брой 110 на Държавен вестник бяха публикувани изменения и допълнения в Наредба № 10 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 143 „Предоставяне на съвети и консултиране в земеделието в България и Румъния“ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. С промените се удължава срок, в който Националната служба за съвети в земеделието по различни теми ще консултира безплатно земеделски производители, одобрени по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“.

Полупазарните стопани ще могат да продължат да получават съветнически услуги относно оценка на стопанството и установяване на подобрения във връзка със законоустановените изисквания за управление и съвети по стандартите на Общността относно безопасните условия на труд. Тези съвети са свързани с посещение,  оглед и оценка на стопанството и даване на препоръки за изпълнение на изискванията за т.нар. кръстосано съответствие. От 01.01.2012г. всеки земеделски стопанин, който получава плащания по Схемата за единно плащане на площ, трябва да спазва законоустановените изисквания за управление посочени в буква А от приложение II на Регламент (ЕО) No 73/2009. От началото на 2014г. трябва да се спазват и изискванията, посочени в буква Б от същото приложение II. От 1 януари 2016 г. влизат в сила и изискванията посочени в буква В.

Когато земеделския стопанин не спазва условията за добро земеделско и екологично състояние или законоустановените изисквания за управление, общата сума на директните плащания, които са предоставени или следва да му бъдат предоставени се намаляват или не се изплащат. В тази връзка възможността полупазарните стопани да се възползват от съветническите услуги на НССЗ по мярка 143 от ПРСР до 31.08.2015г., ще намали значително риска за тях да бъдат санкционирани по директните плащания,  в случай че са кандидатствали.

Освен това земеделските производители ще могат да получават съветнически услуги в областта на управлението на земеделското стопанство и специфични съвети в областта на растениевъдството и животновъдството. Съветите за управление на земеделското стопанство могат да включват разработване на маркетингов анализ, съвети относно организацията и управлението на стопанството, изисквания за водене на счетоводство в областта на земеделието, възможности за участие на земеделския производител в организации на производители.

Специфичните съвети в областта на растениевъдството и животновъдството може да включват технологии за производство в растениевъдството, препоръки за торене  препоръки за водене на растителнозащитни мероприятия, препоръки за напояване, технологии за отглеждане и хранене на животните, стандарти за хигиена и хуманно отношение, ветеринарномедицински въпроси (включително стопанско значими заболявания при животните).

Към края на 2013 г. одобрените стопанства по мярка 141 са над 8 500. Всички те ще могат да се възползват от тези съветнически услуги безплатно до 31.08.2015 г., като за това е необходимо да посетят Териториален областен офис на НССЗ, където да подадат молба-декларация за получаване на исканите съветнически услуги. С удължаването на срока се намалява риска за тези над 8 500 полупазарни стопанства да не успеят да изпълнят успешно своите проекти по мярка 141 и да им бъде отказано изплащането на помощта за 4-та и 5-та година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.