вторник, 23 Юли 2019, 14:26
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
31 Дек 2014 | Прояви

Национален ден на шампанското

САЩ

Национален ден на шампанското
Оцени статията
|

На 31 декември 2014 година в САЩ ще бъде отбелязан Национален ден на шампанско. Датата не е случайна. Съвпада с последния ден на отминаващата година и посрещането на новата.
Шампанското отдавна се е превърнало в неизменна част от трапеза на Нова година.


Шампанското вино или само Шампанско е пенливо вино, произведено чрез вторична ферментация. Наименованието му произлиза от френската провинция Шампан и то следва да се използва единствено за вината, произведена по традиционната технология.


Пенливи вина се произвеждат във всички страни, производители на вина въобще. Отделните страни използват различни названия на тези вина: в Испания то се нарича Cava, в Италия - Spumante, в ЮАР - Cap Classique, най-разпространеното мускатово пенливо вино в Италия - Asti, в Германия - Sekt. Дори в други провинции на Франция не може да се използва названието „шампанско“, поради което то се нарича Crémant. На територията на бившия СССР е възприето да се използват прилагателни към “шампанско”, като Советское шампанское, Украинское шампанское и др. В САЩ все още е разрешено да се използва терминът „шампанско“ с допълнението semi-generic, което дава информация, че това вино е произведено в Съединените щати.

 

 

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker