Имаме достатъчно ресурс за износ на земеделска продукция
Вътрешният пазар в България не поема произведените количества както на зърнено-житните култури, така и на маслодайните. Това e казал пред Агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. „Количеството на пшеница, което страната ни традиционно произвежда, е приблизително 4-5 милиона тона годишно. В България се консумира по-малко от половината, докато от царевица не консумираме дори и 1/3 от произведеното. При всички положения има свободен ресурс за износ на пшеница, царевица и слънчоглед. Не виждам нищо лошо в това да изнасяме тези продукции”, посочва Вукодинов.
Според него целта на всяка една икономика е да произвежда повече с вътрешните си ресурси, като продуктът да е конвертируем, да се приема добре на външните пазари и да се продава. „Още по-добре е тази продукция да се подобрява и да се предлага на още по-високи цени, но невинаги това е възможно. Всички достигат до извода, че е хубаво да се купува зърно и да се произвежда месо и животински продукти. Освен това животинските продукти не са борсови стоки за разлика от житните. Причината е, че съществува един световен пазар на зърнените и маслодайни култури. Нищо лошо няма в това България да изнася произведеното в чужбина. Дано страната ни да започне да произвежда повече продукти в по-големи количества, за да имаме икономически просперитет”, заключва Ангел Вукодинов.