1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Монсанто лансира иновации в подкрепа на устойчивото земеделие

Монсанто лансира иновации в подкрепа на устойчивото земеделие

Целта им е осигуряване прехраната на нарастващото световно население

Днес ролята на земеделските производители е по-голяма отвсякога. През следващите десетилетия способността на селското стопанство да отговори на нуждите на нарастващото световно население по устойчив начин ще бъде от жизненоважно значение. Фермерите ще трябва да произвеждат повече от съществуващата обработваема земя, като в същото време ефективно намаляват ефекта от предизвикателствата на климата и останалите фактори, като плевели, болести, неприятели и ограничени ресурси. Иновациите ще имат основна роля за получаването на по-високи добиви с влагането по-малко ресурси и за справяне с предизвикателствата пред световното производство на храни и отглеждането на земеделски култури.

Инвестирането на Монсанто (NYSE: MON) в широк кръг от земеделски решения помага на фермерите да се справят по-лесно с основните предизвикателства, пред които са изправени, и да продължават да увеличават производството на храни от културите, които отглеждат.
Чрез използване достиженията в растителната селекция, растителните биотехнологии и растителната защита, основните научно-изследователски платформи на Монсанто предлагат на селскостопанските производители нови начини за намаляване на загубите, в резултат на болести и неприятели по растенията, както и ограничените водни наличности. Тези достижения имат за цел фермерите да получават по-високи добиви, като в същото време използват по-малко ресурси. Някои от иновациите, които компанията демонстрира днес, предлагат на фермерите начини за:

•    Редуциране отрицателния ефект на болестите върху културите

Corn Gray Leaf Spot (листни петна по царевицата) е заболяване, което засяга повече от половината площи, засявани с царевица в САЩ и може да доведе до 30% загуби в добива. Благодарение на селекционни иновации Монсанто ще предложи устойчивост на заболяването Corn Gray Leaf Spot и нови възможности за контрол на тази болест при царевицата. Производствените опити през 2014 г. показват увеличаване на добивите до 30 бушела на акър (188 кг на декар).

В резултат на селекционни иновации, Монсанто ще предложи сорт пипер, резистентен на болести, което намалява драстично загубите от производтвото на културата. По време на научните изследвания устойчивият на Phytophthora пипер е показал над 80% увеличение на добивите при произвоствени условия, които са сходни в много райони на света, където се отглежда тази култура. Това добавя реална стойност за потребителите и земеделските производители, тъй като увеличава количеството на произведената продукция. Новият сорт пипер ще помогне и за опазване на околната среда, тъй като ще позволи на фермерите да възобновят производството на културата в райони, които преди това за изоставили поради нашествието на болестта.

•    По-високи добиви от единица обработваема земя

Ефективният контрол върху неприятелите е ключов фактор за достигането на по-високи добиви в земеделието. Монсанто демонстрира четири технологии от ново поколение за контрол върху неприятелите –
SmartStax® PRO; трето поколение технология за надземна защита на царевицата; второ поколение технология за защита на соята срещу неприятели; Bollgard® III – технология за защита на памука от неприятели, която компанията планира да предложи на фермерите в края на десетилетието.

Благодарение на интегрирането на научно-изследвателските платформи се достигна до решения за по-ефективен контрол върху неприятелите, които са над възможностите само на биотехнологиите. Монсанто продължава с иновациите и при третирането на семена, предлагайки контрол върху широк спектър от нематодни вредители при царевица, памук, соя и зеленчуци. Опитните резултати на компанията през 2014 г. показват по-високи добиви от 6 бушела на акър (38 кг на декар) при царевицата и 2 бушела на акър (14 кг на декар) при соята, в сравнение със стандартите от конкурентни продукти.

Плевелите са конкуренти на земеделските култури за вода, хранителни вещества и слънчева светлина. Монсанто напредва в ограниченото въвеждане на сортовете памук от продуктовата линия Bollgard II® XtendFlex™ (толерантни на три активни вещества: дикамба, глифозат и глифозинат) след неотдавнашната препоръка на Американския департамент по земеделие за дерегулация. Тези сортове памук ще предложат на фермерите нови възможности за контрол върху неприятелите чрез Bollgard II®, а чрез XtendFlex™ - и гъвкаво приложение на хербициди за контрол срещу плевелите.

•    По-добро управление на природните ресурси на планетата и на последиците от изменението на климата

Редуцирането на въздействието на климатичните фактори върху добивите е важен аспект от устойчивото земеделие. Засушаванията може да доведат до опустошаване на реколтата на земеделските производители. Монсанто днес представя царевичните хибриди Genuity®DroughtGard™ със SmartStax® PRO – устойчиви на суша продукти, предназначени за широка употреба. Разработката, която е резултат от сътрудничеството на компанията с BASF Plant Science, ще помогне на фермерите да отглеждат царевица в горещи и сухи условия и по-ефективно използване на водата.

Нови платформи, имащи потенциал за революционни решения

Най-новите технологични платформи на компанията се фокусират върху иновации в земеделието, които помагат за увеличаване на добивите от отглежданите култури и спомагат за ефективното използване на природните ресурси. Водени от напредъка в събирането на научни данни и увеличените знания по биология на растенията и микробиология на почвите, платформите BioAg Алианс (обединение на Монсанто с датската компания Novozymes); BioDirect™ и Climate corporation предлагат нови подходи на фермерите за развиване на устойчиво земеделие. Дали чрез App приложения за по-ефективно управление на процесите на полето или чрез напредъка за поддържане на почвено продородие, платформите за растеж на Монсанто предлагат решения за интегрирана система за управление, която помага на фермерите да произвеждат повече от единица площ.
 
„Фермерите вземат 40-50 ключови решения всяка година, свързани с отглеждане на културите. С надграждането на приложенията Climate Basic and Climate Pro, ние можем да помогнем за вземане на правилните решения, помагайки на земеделците да увеличат добивите си и да редуцират използването на природните ресурси, казва Фрейли. – Можете да оцените стойността на интегрираната система, когато свържете ефективноста от прецизното земеделие с реалните резултати, които виждаме чрез на BioAg Алианс.”

Новата иновационна платформа, показана днес, включва различни възможности за:

•    Осигуряване на по-високи добиви и повече храна

Платформата BioDirect™ се фокусира върху разработването на коренно нови подходи за контрол върху болестите, насекомите и плевелите при земеделските култури, както и подобряване на здравето на пчелите. Тази година маркира напредъка във фаза 2 на платформата BioDirect с проекта BioDirect Insect Control Colorado за борба с колорадския бръмбар.

Прогресът при информационните технологии в Climate corporation дава на фермерите силата на прецизното земеделие в техните ръце. Софтуерът и възможностите за свързване в приложенията Climate Basic and Climate Pro предлагат по-лесен за употреба интерфейс и осигуряват на земеделските производители безпроблемна връзка.

•    По-добро управление на природните ресурси на планетата

Надграждането на Climate Corporation’s Nitrogen Advisor за производителите на царевица ще включи нов модел за хидратация на почвата и симулатор за почвена температура, предлагайки на фермерите по-ефективно проследяване и управление на нивата на азот в полето.

Чрез водещата в индустрията микробна платформа (продукти на базата на микроорганизми), фокусирана върху увеличаване на почвеното плодородие и добиви, чрез използването на естествени микроорганизми. Резултатите през първата година от създаването на BioAg Алианс, едно успешно сътрудничество между Monsanto и Novozymes, са отлични. От топ 10 на изследваните микробни щамове при царевицата и соята, средното покачване на добива е съответно 4 и 2 бушела (25 и 13 кг от декар).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.