1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството готви ударно разширение на ски зоните Банско и Витоша в защитени на хартия територии

Правителството готви ударно разширение на ски зоните Банско и Витоша в защитени на хартия територии

Снимка:

В момента тече актуализация и на двата плана за управление

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” получи сигнали за подготвяно от правителството ударно разширение на ски зона Банско в Национален парк Пирин, както и на ски зона Алеко в Природен парк Витоша.

Миналата седмица правителство публично обяви, че прекратява процедурата за разширение на ски зона Банско, подготвена и подписана в пълна тайна от правителството на Пламен Орешарски буквално в последните минути на управлението му.

В същото време сегашното правителство твърди, че ще излезе до 15 февруари със собствено решение за концесията по ски зона Банско, която е 60% по-голяма като площ от разрешеното по договор, вместо да развали концесията и да накаже виновните за неспазването й.

В специално решение на Министерски съвет се иска да се разгледат „възникналите проблеми, свързани с изпълнението на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия“. 

Да припомним, че концесионерът на ски зона Банско „Юлен” АД видя „проблеми в договора“, след като Министерство на околната среда и водите (МОСВ) доказа с геодезическо заснемане през 2011 г., че концесионерът ползва много по-голяма площ от договорената.

Притеснителното е, че и МОСВ също прие, че вместо „нарушения” на договора вижда „проблеми” в договора.  За това свидетелства и анализ на договора, направен от МОСВ в края на миналата седмица. Анализът цели да внуши, че има объркване между площите на концесионната площ и площта на Териториално- устройствения план на ски-зона Банско от 2001 г. Според коалицията „За да остане природа в България” тези площи са съвършено ясни.

Отгоре на това председателят на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов заяви миналата седмица в Банско, че подкрепя изграждането на втора кабинкова линия в ски зоната. Нещо, което той и негови съпартийци заявиха и през 2012 г., месеци преди да подадат оставка и да излязат от властта.

Напоследък Столична община също се активизира да променя общия си устройствен план, който да улесни разширението на ски зона Алеко в Природен парк Витоша, попадаща на територията на София.

Повече по темата четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.