1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Созопол попадна сред финалистите в престижна класация на Съвета за Световен туризъм и Пътуване

Созопол попадна сред финалистите в престижна класация на Съвета за Световен туризъм и Пътуване

Снимка:

Победителите в отделните категории ще бъдат обявени официално по време на специална церемония на 15 април в Мадрид

Созопол попадна сред финалистите в престижна класация на Съвета за Световен туризъм и Пътуване. Българският курортен град е в челната тройка на най-желаните дестинации за посещение в света през 2015 г. Останалите двама финалисти в класацията са столицата на Словения - Любляна, и североизточното крайбрежие на Тайван. Созопол е първият български град, който не само попада в престижната класация на най- голямата световна организация за туризъм, но и влиза с достойнство в челната тройка. Градът печели номинацията с комплекса Южна крепостна стена и Кула и с културно-историческия резерват Стария Созопол, съобщават от Общината.

Комплексът  "Южна крепостна стена и  Кула", успя да пребори 158 кандидати от цял свят. Негово голямо предимство е фактът, че е неразривна част от Стария град, както и реализираните през последните години проекти, които оформят цялостната визия на Созопол. „От 2002 година кандидатстваме всяка година с нови проект в  Съвета за световен туризъм и пътувания , но съвсем закономерно е точно тази година да бъдем номинирани в челната класация”, заяви  Кирил Арнаудски , председател на Фондация „ Созопол”.

Наградата в категорията Дестинация, в която Созопол е номиниран в първата тройка,  има за цел да отбележи отличните постижения в управлението на дадена дестинация, а за нея може да кандидатства всяка страна, регион, щат или национален парк, които работят в посока създаването на по-голяма устойчивост чрез сектора на пътуванията и туризма. Критериите за оценка включват подобряването на преките икономически и социални придобивки на местните хора; съхраняването и защитата на природната и културната среда; смекчаване и адаптиране на туристическите дейности към климатичните промени и зачитането на правата на местните и хора в съответната дестинация.

Победителите в отделните категории ще бъдат обявени официално по време на специална церемония на 15 април в Мадрид.

Дотогава всеки един номиниран в челната тройка град ще бъде наблюдаван и проверяван от членове на Съвета за Световен туризъм и Пътуване. Такова посещение ще има и в Созопол от 8 до 10 февруари.

Освен в категория Дестинации, в която  Созопол е наминиран, Съвета за Световен туризъм и Пътувания връчва награди в оше пет  категории. Останалите са Общност, Околна среда, Иновации, Награда на хората и Устойчив бизнес. Главният съдия на наградите е Греъм Милър, професор по Устойчивост в бизнеса и началник на училището по гостоприемство и управление на туризма в университета в Съри. "Калибърът на кандидатурите тази година е изключително висок и съдиите бяха особено въодушевени от многообразието на организациите, които кандидатстват. Тази година финалистите са отлични примери за благотворителни обиколки, градски и достъпен туризъм, както и екохотели, които са водещи в развитието на устойчив туризъм в продължение на много години", заяви международният експерт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.