1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отложиха въпроса с нивомерите

Отложиха въпроса с нивомерите

На следващата среща с финансовия министър Владислав Горанов се очаква споразумение по конфликтната тема

Парламентарната комисия по земеделие и храни отложи за следващата седмица гласуването на промените в Закона за ДДС, с които да отпадне задължението на земеделските производители да монтират нивомерни и фискални устройства в бензиностанциите си. Очаква се в петък, на следващата среща с финансовия министър Владислав Горанов да бъде постигнато споразумение по конфликтната тема.

30 млн. лева ще бъдат допълнителните приходи от акциз и ДДС, от въвеждането на нивомерни и фискални устройства – такива са очакванията на финансовото министерство. Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен Христов поиска сериозни мотиви от представителите на финансовото министерство и направи проста сметка.

Представителите на браншовите организации остро протестираха срещу въвеждането на изискването и обясниха, че те не са търговци на горива, а крайни потребители. Според Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, нито един земеделски производител няма интерес да ползва контрабадни горива, защото няма да ползва отстъпения акциз и намаленията, които регламентираните доставчици правят.

Според Димитър Зоров държавата е направила грешка и сега трябва да си го признае, а не да натоварва легалния бизнес с непосилни разходи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.