1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще спре ли ПРСР обезлюдяването в малките населени места

Ще спре ли ПРСР обезлюдяването в малките населени места

Етрополе - пример за широко отворен прозорец към съседни общини, страната и света

До Етрополе се пътува лесно и бързо. Селището се намира на важен кръстопът, свързан с Македония и Тракия, в близост до 2-ва важни старопланински прохода – Етрополски и Златишки. Общината реализира няколко проекта по ПРСР не само, за да привлече интерес към себе си, а и да направи населеното с по - красива визия, място с високо качество на живот и отдих на местното население.   

Един от по-мащабните проекти, който предстои да бъде завършен тази година е реконструкция  и модернизация на спортен комплекс „Чавдар“ с изграждане на зала за хора с увреждания. В момента текат строителни дейности. Стойността му е 5,5 млн лв. Преди това община Етрополе инвестира 3,5 млн лв европейски средства по мерки от ПРСР за ремонт на няколко основни пътни артерии в града и подмяна на тротоарна настилка, на рефлексни пътни знаци и на нови бордюри. В момента дори текат строителни дейности за реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в три малки населени места на общината, както и за подмяна на водопроводната мрежа в Бойковец, Рибарица и Опян. Европейската помощ тук е в размер на 11,5 млн лв.

Широк и осмислен е контактът на Общината с Местната инициативна група „Етрополски Балкан“, чрез  която ще бъдат реализирани два проекта. С единия от тях ще бъде реконструиран и обновен местния мемориален парк. В предвидените дейности е включено изграждане на 4 детски площадки за различни възрастови групи. Съоръженията ще бъдат обособени в централната градска част, където е изключително благоприятен за спорт и отдих. Другият проект стартира пролетта, като неговата дейност ще обхванещ няколко дейности, които ще променят визията на централния градски площад. Първия етап включва подмяна на настилките на площада  и стъклокерамичното покритие на съществуващия вече шадраван, обновяване на централната чешма, подмяна на подземната комуникация и озеленяване на някои от прилежащите площи. Стойността на заложените дейности е около 400 хил. лв.

Парите няма да са достатъчни за напълното обновяване на площада, затова тази година Местната инициативна група очаква одобрението на нови два проекта - за довършителни работи на централния площад и изграждане на още две детски площадки. Облагородяването на околната среда съвпада с реализирания вече общински проект по Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” от ПРСР на стойност 50 хил лв.  

ПРСР освен работа на местни фирми и помогнала макар и временно за снижаване на безработицата. Около 3 % от безработните, регистрирани в Бюрото по труда са реализация във фирми, пряко ангажирани с изпълнение на европейските проекти. Общините трябва да са по-настоятелни и целеустремени в действията си, ако искат да постигат определени цели, съветва Венета Гергова още повече, че мерките по ПРСР са лесни и достъпни за кандидатстване, за да могат европарите да превърнат малките населени места по-удобни за живеене.

Автор: Диана Александрова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.