1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Бедствено положение е обявено в община Смолян

Бедствено положение е обявено в община Смолян

За днес е обявен оранжев код заради интензивни валежи от дъжд за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска

Бедствено положение е обявено в община Смолян, съобщи кметът Николай Мелемов, цитиран от Дарик радио.

Река Черна е преляла от обилните дъждове на много места в града. Дъждът не спира, а снегът се топи. Постоянно се получават сигнали за свлачища. Наводнени са мазетата на жилищни блокове. За овладяване на ситуацията са мобилизирани екипи от военни и доброволци.

За днес, 01 февруари от НИМХ към БАН е обявен оранжев код заради интензивни валежи от дъжд за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието - между 40 и 60 л/кв.м.

За областите - Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Габровска, Великотърновска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка и Варненска е обявен жълт код за обилни валежи.

Прогнозата на НИМХ към БАН за днес е, че през по-голямата част от деня ще бъде облачно с валежи от дъжд, по високите западни полета и в планините - от сняг. На много места, особено в Югоизточна България валежите ще са интензивни. Ще бъде ветровито, като най-силен ще е вятърът в Югоизточна България от юг-югозапад, но след обяд ще започне да отслабва.

Максимални температури между 4° и 9°, в югоизточните райони до 13°, в София 5-6°.

Атмосферното е значително по-ниско от средното за февруари и през деня ще започне да се повишава.

В планините ще вали сняг, в Родопите под около 1500 метра от дъжд и сняг. Ще духа силен до бурен югозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра 3°, на 2000 метра - около минус 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Ще духа силен югозападен вятър. По-късно в северната част вятърът ще се ориентира от северозапад и ще отслабне. Максимални температури: 11° - 15°. Температура на морската вода е 6-7°. Вълнение на морето ще бъде 4-5 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.