1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министри открито лобират за незаконно строителство в Национален парк Пирин

Министри открито лобират за незаконно строителство в Национален парк Пирин

Снимка:

Природозащитници, скиори и сноубордисти остават в готовност за протестни действия в защита на националните и природните паркове в България

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", в която участва и WWF България, изразява своето разочарование от изявления на министъра на спорта Красен Кралев и министъра на туризма Николина Ангелкова, които открито застават зад идеята за строителството на втора кабинкова линия в ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Според неправителствените организации изявленията са показателни, че е напълно проформа назначената междуведомствена работна група, която в срок до 15 февруари 2015 г. трябва да разгледа възникналите проблеми, свързани с изпълнението на концесията за ски зона Банско в изключителната държавна собственост вековни гори в Национален парк Пирин.

Природозащитниците предупреждават, че вече е ясно, че се правят жалки опити да се прикрие взето вече решение на правителството. Подобни изявление показват само, че авторите им не познават българските закони и лобират в полза на частни интереси.

От коалицията напомнят, че съгласно Закона за защитените територии е забранено строителството на нови спортни съоръжения в националните паркове. Според природозащитниците държавата се опитва да прикрие нередностите при реализирането на концесията от дружество собственост на офшорни компании, описани в доклади на Сметната палата, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, Министерство на околната среда и водите, прокуратурата и ЮНЕСКО.

Природозащитници, скиори и сноубордисти остават в готовност за протестни действия в защита на националните и природните паркове в България и за извеждането на зимните спортове от монополните икономически кръгове. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.