1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пшеницата продължи възходящия си тренд на международните борси

Пшеницата продължи възходящия си тренд на международните борси

Снимка:

На Чикагската борса мартенските доставки на соята понесоха загуби

В края на миналата седмица, 6 февруари, зърненият сектор успя да натрупа печалби. Пшеницата продължи, макар и с малко, възходящия си тренд на международните борси. Следвайки я, царевицата също остана над чертата. Единствено  маслодайният сектор остана на червено и регистрира значителни загуби.

В Чикаго мартенските фючърси на пшеницата затвориха при 5 долара и 27 цента за бушел, което е с над 1 цент повече от четвъртък. И тъй като еврото отново падна до долар и 13, фючърсите затвориха борсовия ден на ниво 170 евро и 55 цента за тон.

В Париж печалбата за деня беше 1 евро и 25 цента, а крайната цена стигна 188 евро и 25 за тон. При цени между 187 и 190 евро се продадоха 1 милион и 73 хиляди тона.

През изминалата седмица Euronext, обединената борса на Амстердам, Брюксел, Лисабон и Париж, обяви, че ще пласира нов контракт за пшеница на Парижката борса. Той ще съдържа и стойността на белтъчините в зърното, което може да доведе до натиск върху стария контракт, тъй като контрактът ще се смята вече само за фураж.

Следвайки примера на пшеницата, царевицата пое глътка въздух и поскъпна в Щатите с половин цент до 385,75 цента за бушел. Казано с други думи – 133 евро и 77 цента за тон. В Европа цената се покачи с минималните 25 цента до 155,75 евро за тон. При изключително слаба търговия – в петък бяха продадени едва 20 хиляди тона – цените се движеха между 155,25 и 156,50 евро.

На Чикагската борса мартенските доставки на соята понесоха загуби. Цената им падна с почти 8 цента до 973,50 за бушел, или 315 евро и 4 цента за тон.

Другия маслодаен компонент - рапицата също изгуби от цената си. На Парижката борса майските фючърси отчетоха минус 1 евро до 356 евро и 75 за тон.

Повече подробности за борсовата търговия гледайте всеки ден в предаването Борсова информация по телевизя Агро ТВ, както и в интернет портала www.agro.bg

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.