1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Екодизайн забранява продажбата на енергийно неефективни готварски уреди

Екодизайн забранява продажбата на енергийно неефективни готварски уреди

Новите правила влизат в сила от днес

Продажбата на фурни и котлони, които не са енергийно ефективни, ще бъде забранена в целия Европейски съюз. Това ще стане след влизането в сила на нови правила за по-ефективни домакински електроуреди, които ще започнат да действат от днес, пише greentech.bg.

Европейската комисия заяви, че отърваването от неефективните уреди за готвене ще намали сметките за енергия на средния потребител с около 50 евро на година. Кумулативните спестявания за целия блок ще възлизат на милиарди евро.

Политиката, известна още като “екодизайн”, е част от целите на ЕС за намаляване на вноса на изкопаеми горива и емисиите на парникови газове.

Браншовите организации, представляващи европейските производители на домакински електроуреди, са участвали в консултациите и приветстваха новите правила, които ще се прилагат за новите печки и котлони. Критиците обаче смятат т. нар. „екодизайн” поредния пример за бюрокрацията в Брюксел.

Според директивата за екодизайна, която от петък ще покрива готварските електроуреди, няма да бъде разрешено пускането на пазара на модели, които функционират под определена граница за енергийната ефективност. За целта уредите ще трябва да отговарят на определени условия за изолация и по-добър дизайн на вратите.

“Тези правила означават, че стандартите за дизайн се повишават и нискокачественият внос от Азия, който не може да опазва енергията, ще трябва да напусне кухнята,” коментира Стаматис Сивотос, активист от лобистката група “Coolproducts”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.