1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общинският съвет на Стара Загора определи мери и пасища за индивидуално ползване

Общинският съвет на Стара Загора определи мери и пасища за индивидуално ползване

Комисия до 1 май ще извърши разпределянето на пасищата на фермерите

Общинският съвет на Стара Загора определи с решение, прието с мнозинство, размера и местоположението на мерите и пасищата за общо и индивидуално ползване, както и правилата за ползването им.

Днешното решение на Общинския съвет е в съответствие с влезлите в сила промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.  Списъкът с имотите за индивидуално ползване с категории и средните годишни рентни плащания за землището или общината се обявява в общината и кметствата и се публикува на интернет страницата на общината в срок до 1 март.

В така направените промени и допълнения на закона, мерите, пасищата и ливадите ще се разпределят на лица, които следва да са регистрирани животновъди с регистрирани по съответния ред в БАБХ животни.  Те имат задължение до 10.03.2015 г. да подадат заявления по образец.

Със заповед следва  да се определи и назначи комисия, която до 1 май да извърши разпределянето на пасищата на фермерите, които отговарят на изискванията.

След разпределянето с правоимащите лица се сключват договори за ползване със срок не по-кратък от 5  стопански години. Цената за декар е на база  определените от Областна дирекция “Земеделие“- Стара Загора средни арендни плащания за изминалата 2013-2014 стопанска година.

Автор: Велизара Цонева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.