1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Общинските съветници от ГЕРБ в Кърджали сезират Прокуратурата за злоупотреби с храни в детските градини

Общинските съветници от ГЕРБ в Кърджали сезират Прокуратурата за злоупотреби с храни в детските градини

Снимка:

Резултати от проверката са установили, че продуктите не отговарят на изискванията

Общинските съветници от ГЕРБ в Кърджали ще сезират Прокуратурата заради установените нередности при доставките на храни в детските градини в града. Временна комисия на ОбС – Кърджали, с участието на съветници от всички политически сили констатира, че детските заведения в града се зареждат с продукти на нереално високи цени и с влошено качество, което крие опасности за здравето на децата в градините. Зареждани са изгнили плодове и сирене с растителни мазнини, а останалите продукти категорично не отговарят на изискванията за първо и екстра качество, сочат резултатите от проверката на комисията. Данните са категорични – децата са ощетени и от към качество, и от към разнообразие на предлаганата храна.

Съветниците от Групата на ГЕРБ ще настояват да бъде извършена проверка от независим орган, която да установи допуснати ли са злоупотреби от страна на фирмата-снабдител, защо Община Кърджали като възложител, въпреки хроничния недостиг на средства в хазната, е допуснала в детските градини да се доставят продукти на цени, двойно по-високи от тези в магазинната мрежа, като олио за 3,60 лв., кашкавал за 16,60 лв., пилешко месо за 7,40 лв., кисело мляко 2 % процента за 1,05 лв. и т.н. и защо не е упражнила необходимия контрол. „Фактите в доклада на комисията са смущаващи и говорят за неправомерно разходване на публични средства“, заяви общинският съветник Гроздан Колев.

Според съветниците от ГЕРБ, притеснително е също, че от администрацията на кмета на Кърджали Хасан Азис са извършили паралелна проверка само по документи, която не е установила нередности. „От нея става ясно, че фирмата-доставчик „Пълдин мел“ е единствената, допусната до участие в тръжната процедура, и че в подписания с нея договор няма праг на цените, което й позволява да спекулира с тях. Нека правоприлагащите институции да кажат на какво се дължат разминаванията в резултатите от двете проверки и каква е истината“, категорични са общинските съвевтници от ГЕРБ в Кърджали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.