1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Успешно приключи официалната среща за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на горите между държавните горски администрации на балкански страни и за учредяване на Форум „Балкански гори”

Успешно приключи официалната среща за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на горите между държавните горски администрации на балкански страни и за учредяване на Форум „Балкански гори”

Бяха дискутирани въпроси относно бъдещото сътрудничество между държавите

На 19.02.2015 г. успешно приключи официалната среща между представители на 8 балкански страни – Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора, за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на горите между държавните горски администрации на страните от Балканския полуостров и за учредяване на Форум „Балкански гори”.

Меморандумът за сътрудничество първоначално бе подписан от представители на четири горски администрации – Албания, България, Косово, Черна гора, като допълнително в процеса на работа към форума се присъедини като пети член Босна и Херцеговина. Чрез меморандума се учреди Форум „Балкански гори“, чиято цел е изграждане на стабилни отношения между страните от балканския полуостров в областта на горското стопанство и ефективна координация между горските администрации с цел засилване развитието на горския сектор.

По време на срещата представители от Р България, Р Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Турция, Черна гора, Сърбия изнесоха презентации за горския сектор в съответната държава. Бяха дискутирани въпроси относно бъдещото сътрудничество между държавите и бяха съгласувани предложенията за учредяването на тематични работни групи в рамките на новоучредения форум по следните теми:

Предотвратяване, мониторинг, ранно предупреждение, обявяване, борба с горските пожари и възстановяване след пожарите;

Повишаване на защитната роля на горите и интегрирано управление на горските водосбори, порои, ерозия и свлачища;

Влияние на климатичните промени върху горските екосистеми и горското стопанство;

Подготовка и изпълнение на съвместни двустранни/многостранни международни проекти (хоризонтална Тематичната работна група);

Екосистемни ползи от горите;

Горска политика и стратегическо планиране:

Междусекторна координационна политика и планиране – горите и горското стопанство, развитието на селските райони, земеделието, околната среда и управлението на водите;

Политика, съвместима с ЕС и стратегическо планиране и изпълнение по отношение на горскостопанските цели в развитието на селските райони, селското стопанство и управлението на водите;

Предстои номиниране на  представители за участие в постоянния Координационен съвет и съответните тематични работни групи, както и провеждане на първа среща на Форум „Балкански гори“ през втората половина на 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.