1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. През последното денонощие речните нива в почти цялата страна са продължили да се повишават

През последното денонощие речните нива в почти цялата страна са продължили да се повишават

По-значителни повишения са възможни във водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда , Места и Струма

По данни и прогнози на Института по метеорология и хидрология,  днес около обяд ще завали дъжд  и до края на деня на много места в Западна и Централна България ще има валежи  с количества от  2 до 7 л/кв.м. По-значителни сумарни количества се очакват в южните райони на страната от 10 до 15 л/кв.м.

В събота и неделя на много места ще превалява слаб дъжд,  в планините над 1600 метра - сняг. Очаквани количества: в Северна България - между 1 и 5 л/кв.м, в Южна България - между 5 и 10 л/кв.м, повече ще са валежите в Рило-Родопската област.

През последното денонощие речните нива в почти цялата страна са продължили да се повишават. В Дунавския басейн повишения са отчетени в поречията: Искър с до +15 см, Вит с до +7 см, Осъм с до +4 см, Янтра с до +9 см; В Черноморския басейн повишение е регистрирано само на р. Провадийска при гара Синдел с +10 см, а останалите реки са се понижавали или са се задържали. Източнобеломорски басейн: в поречие Тунджа с до +7 см, в поречие Марица с до +23 см и в поречие Арда с до +39 см; Западнобеломорски басейн: в поречие Места с до +10 см и в поречие Струма с до +20 см.

Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.
В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Днес и във събота, вследствие на прогнозните валежи от дъжд, положителните температури и високата почвена влага, се очаква повишение на речните нива в почти цялата страна, като краткотрайни, по-значителни повишения са възможни във водосборите на реките:

• Тунджа –средно и долно течение;

• Марица – средно и долно течение;

• Арда – целия басейн, особено горното течение;

• Места – долно течение;

• Струма – долно течение.


От системата за ранно  предупреждение  за реките  Марица и Тунджа, към  момента са обявени следните кодове :

Марица:
Сазлийка при  Гълъбово - жълт код - "Предупреждение".  Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово се повишава, като е достигнало жълтия праг за предупреждение.

Тунджа:

Тунджа  при Елхово – оранжев  код - "Риск за тревога". Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг на предупреждение, очаква се да продължи да се повишава, но ще остане под червения праг за предупреждение ;

Тунджа при Ямбол и Мочурица при Воденичане  -  жълт код  - "Предупреждение". Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол плавно се повишава, като се очаква да достигне своя максимум  днес и да се задържи над жълтия праг за предупреждение.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане се е повишило, като се очаква днес да достигне своя пик и да започне постепенно да спада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.