1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Недостиг на семена от фасул в страната

Недостиг на семена от фасул в страната

Семинар по проблемите на протеиновите култури събра производители в Добрич

Очертава се сериозен недостиг на семена за фасул, съобщи селекционерът проф. Димитър Генчев от Добруджанския земеделски институт. Той участва в семинар за протеинови култури, организиран съвместно със Службата за съвети в земеделието заради изискването във всяко стопанство 5% от площите да бъдат засети с азотфиксиращи култури. Липсата на семена за фасул се оказва сериозен проблем в страната. Европейската директива не е обезпечена с необходимото семепроизводство, заяви проф. Димитър Генчев. За да се отговори на това изискване – всеки земеделец да засее 5 на сто от площите си с фасул, е била необходима предварителна подготовка от поне 2-3 години, твърди ученият. Именно затова сега е спешно възстановяването на семепроизводството и извеждането му извън научния институт.

„В настоящия етап липсват семепроизводители. Институтът подава базови семена, които трябва да се засеят от семепроизводители, които да намножат тези семена и да задоволят нуждите за масовите площи. Протеиновите култури имат нисък размножителен коефициент. От един декар семепроизводен посев могат да се засеят най-много 5-10 декара. Докато при царевица или слънчогледа съотношението е 1:100“, разясни проф. Генчев.

При бобовите култури са необходими от 20 до 30 кг семена на декар. За да се засеят 350 000 дка с фасул у нас, е необходимо семепроизводство от 10 000 дка, а това е над възможностите на Добруджанския институт. За настоящата година са произведени над 20 000 тона семена, които бързо са изчерпани.

След дългогодишен научен труд селекционерът е успял да се справи с един от основните проблеми при отглеждането на фасул – двуфазното прибиране и необходимостта от ръчен труд. Проф. Генчев е автор на три нови сорта - Блян, Устрем и Вежен, които са пригодени за директна жътва. Те са с изправен храст, а шушулките не се разпукват.
Все още чужда фирма не е успяла да се наложи на пазара на семена за протеинови култури у нас, така че страната ни има шанс да възроди едно позабравено производство, подчерта ученият.


Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.