1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 3-ти март - Национален празник на България

3-ти март - Национален празник на България

Тържествата в София и страната ще продължат през целия ден

Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

Тържествата в София и страната ще продължат през целия ден. Навсякъде в страната с тържествени ритуали ще бъде издигнато националното знаме. На паметници на загиналите за свободата ще бъдат поднесени венци и цветя, предвиждат се и църковни церемонии в памет на загиналите. В тържественото отбелязване на националния празник ще участват и военнослужещи от Българската армия.

В 11.00 часа на пл. "Свети Александър Невски" в София ще се състои официалната церемония по издигането на националното знаме. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията и ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.

По случай Националния празник на България, ще бъде осигурен безплатен достъп до общинските музеи и галерии. Софийската градска художествена галерия, галерия-музей „Дечко Узунов", музеят под базиликата „Св.София", музей „Врана" и столичният зоопарк ще отворят врати безплатно за гражданите и гостите на столицата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.