1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес речните нива в страната ще останат без промяна

Днес речните нива в страната ще останат без промяна

От петък са възможни по-значителни повишения на нивата в речните водосбори

По данни и прогнози на Националния институт по  метеорология и хидрология днес времето ще бъде без валежи.

Утре в Западна и Централна България ще превалява дъжд, предимно слаб, по високите западни полета - примесен със сняг. Очакваните количествата ще са от 1 до 5 л/кв.м. В петък ще  бъде  облачно и дъждовно, като в Западна България дъждът ще преминава в сняг.  На места, главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област се очакват значителни валежи сумарно за денонощието с количества - между 20 и 40 л/кв.м, в останалата част от страната между 10 и 20 л/кв.м. 
 
През последното денонощие няма съществено изменение в състоянието на наблюдаваните реки – регистрираните колебания на речните нива са в рамките на +/- 15 см., като на голяма част от пунктовете за наблюдение се отчита понижение или задържане. 
 
Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. 
 
В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. 
На база метеорологичната и хидрологична обстановка днес и утре не се очакват повишения на речните нива в страната. От петък по-значителни повишения са възможни във водосборите на реките: 
 
Дунавски басейн: 
• Видбол 
• Огоста 
 
Черноморски басейн: 
• горните течения на реките Провадийска и Камчия 
 
Източнобеломорски басейн: 
• Тунджа – долно течение; 
 
• Марица – цялото течение; 
 
• Арда – горно течение. 
 
Западнобеломорски басейн: 
• Места – средно и долно течение; 
• Струма – средно и долно течение и притока й р. Струмешница. 
 
От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа  и Арда към момента са обявени  следните кодове:
 
Марица:
Марица при  Пловдив и Сазлийка при Гълъбово  -жълт код  - "Предупреждение". Нивото на р. Марица ще се колебае и се очаква по прогноза да достигне зоната на  жълтия праг за предупреждение в късните часове на 7-ми март. Нивото на Сазлийка се очаква по прогноза да достигне зоната на  жълтия праг за предупреждение в късните часове на 7-ми март.
 
Тунджа:
Тунджа  при  Елхово  - оранжев код  - "Риск за тревога ".  Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово плавно се понижава, но ще остане над оранжевия праг за предупреждение ;
 
Тунджа при Ямбол и  Мочурица при Воденичане – жълт код - "Предупреждение". Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол се понижава плавно, но по прогноза ще остане над жълтия праг за предупреждение . Нивото на Мочурица се очаква по прогноза да достигне зоната на  жълтия праг за предупреждение в късните часове на 6-ти март.
 
Арда:
Ардинска  при Ардино  - оранжев код - "Риск за тревога". Нивото на р. Ардинска при Ардино ще се повишава като на 6 март около обяд ще премине жълтия праг за "Предупреждение". 
 
Елховска при Рудозем  - жълт код - "Предупреждение". Нивото на р. Елховска при Рудозем ще се повиши и на 6- ти март  ще премине жълтия праг след което ще започне да спада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.