1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Флора - Пролет 2015 отвори врати

Флора - Пролет 2015 отвори врати

Разнообразие от цветя и декоративни растения предлага специализираното изложение

В истински цветен оазис се превърна партерният етаж на НДК. От 18 до 22 март той ще е домакин на поредното специализирано изложение Флора 2015 – Пролет, което събира производители на цветя, декоративни растения, посадъчен материал и всичко необходимо за домашната градина или професионалното озеленяване: семена, луковици за цветя, саксийни растения, подправки, екзотични видове, плодни храсти и дръвчета, препарати за растителна защита, торове, градинска техника.

Повечето от изложителите са дългогодишни производители на разсад и цветя, с повече от 200 вида различни растения и цветя в оранжериите си. Според тях, българинът става все по-голям естет по отношение на интериора и градината си. Тази година особено силен е интересът към средиземноморските увивни видове цветя, които не са особено претенциозни за отглеждане, но в същото време са особено пъстри и красиви.

За разлика отпреди години, днес е много тежко за този бизнес, признават производителите. Цветята са луксозна стока, а когато е криза, българинът се отказва именно от луксозните стоки- парфюмерия, цветя, сподели Борислав Виденов, който от 20 години се занимава с цветопроизводство в оранжерията си в пловдивското село Цалапица. Според него мъжете са много по-добри цветари от жените - и при отглеждането, и при аранжирането.

На хората, които нямат време и познания за отглеждането на растения, а много искат да внесат природата вкъщи, Борислав препоръчва да си вземат кактус. „Той има редица предимства - полива се един път в месеца, красив е и не е претенциозен за отглеждане. Спокойно може да отидете на море, без да се грижите за него, и той да ви чака.“ Освен цветя и посадъчен материал, на изложението са представени и оригинални сувенири, козметика, пчелни подукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.