1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават цените на едро и на дребно на бялата кристална захар

Без промяна остават цените на едро и на дребно на бялата кристална захар

Продуктът се предлага на цени от 1,08 лв./кг в Добрич до 1,40 лв./кг във Варна

През периода 18 – 25 март 2015 г. средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната се задържат на нивата от предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,21 лв./кг. По области, продуктът се предлага на цени от 1,08 лв./кг до 1,40 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В десет области се наблюдават разнопосочни седмични изменения на цените, в границите от -2,8% (Варна) до +3,3% (Бургас). 

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) и другите търговски обекти (ДТО) се запазват на едно ниво - 1,49 лв./кг.

По области, цените на продукта в големите супермаркети варират от 1,27 лв./кг (Хасково) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). В сравнение с предходната седмица, в три области се отчита понижение на стойностите от 1,3 до 2,1% (Варна), а в други три – повишение с 1,4% (Бургас, Сливен и Ямбол).

В по-малките магазини захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,30 лв./кг (Стара Загора) до 1,90 лв./кг (Смолян), като в почти цялата страна стойностите остават на нивата от предходния седмичен период. Изключение прави област Варна, където се наблюдава седмично поскъпване на продукта в тези обекти с 2,1%.

През изтеклата седмица в дванадесет области на страната цените на захарта в големите вериги са с между 0,01 и 0,25 лв./кг (Смолян) по-ниски от тези в другите търговски обекти, докато в останалите петнадесет области е налице разлика в обратната посока, достигаща до 0,22 лв./кг в Пловдив.

Средно за страната, цените на дребно на захарта и в двата типа наблюдавани  обекти за търговия са с 0,28 лв./кг по-високи от цените на едро, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Пловдив – 0,51 лв./кг, а за ДТО в Смолян – 0,75 лв./кг. В област Варна цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са по-ниски от тези на едро с 0,01 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.