1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 180 милиона хектара в света са засети с генно-модифицирана соя

Над 180 милиона хектара в света са засети с генно-модифицирана соя

Снимка:

Близо половината от тези площи се намират в Бразилия

181 милиона хектара в света са засети с генно-модифицирана соя. Близо половината от тези площи се намират в Бразилия, а страната произвежда 82 процента от трансгенната култура, съобщава agrarheute.

Първите площи с ГМО-соя са засети през 1996 година в Съединените Щати. Днес, 19 години по-късно, три четвърти от световното производство се падат на трансгенните разновидности. В двете Америки днес се сеят предимно сортове, които издържат на обработка с хербицида глифозат. На пазара се предлагат и други сортове, резистентни срещу препарати за растителна защита от по-ново поколение.

Соята съдържа 80 процента протеини, които я правят един от най-важните фуражи в животновъдството. В Европа масово се използва соев шрот, който се дава на птици, говеда и свине. Обикновено във фуражните смески има и една част трансгенна соя. Освен за протеинови фуражи, соята се използва и за производството на масло, което се влага в маргарини, майонези и други храни.

По закон търговците на фуражи са длъжни да декларират върху опаковките съдържанието на ГМО-култури, когато то надвишава 0,9 на сто от количеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.