1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Във Франция има спорове около новата система за обозначаване на хранителните продукти

Във Франция има спорове около новата система за обозначаване на хранителните продукти

Кодът с пет цвята трудно се възприема и интерпретира от потребителите

Френска организация за защита на потребителите критикува предложената петцветна система за обозначаване на хранителните продукти. Според експертите, тази система ще внесе объркване. 

Оценката е направена няколко седмици след като други организации на потребителите във Франция приветстваха системата с 5-цветни кодове и призоваха правителството да я превърне в официална схема за етикетиране на храните. Системата отчита съдържанието на наситени мазнини, захар, сол, калории, протеини, фибри и др. Тя комбинира резултатите по скала от пет точки, оцветени в зелено, жълто, оранжево, розово или червено. Червената точка обозначава продукт, който трябва да се консумира рядко или в ограничено количество, докато зелената точка показва, че става дума за продукти, които могат да се ядат ежедневно или в по-голямо количество. 

Според експертите от “Фудуоч” обаче кодът с пет цвята трудно се възприема и интерпретира от потребителите. Необходима е по-опростена система за етикетиране. Организацията подкрепя т.нар. “система на светофара”, разработена от британските здравни власти. Тя е лесна за възприемане, тъй като отразява универсалното значение на трите цвята на светофара – зелено, което означава здравословен продукт, жълто – когато продуктът трябва да се консумира в умерени количества, и червено – за продуктите, които трябва да се избягват. Експертите се позовават на проучване, според което 83% от 36 хиляди анкетирани застават зад тази система и твърдят, че във Франция хората подкрепят етикетите, направени на принципа на “светофара”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.