1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-малка зърнена реколта в ЕС

По-малка зърнена реколта в ЕС

Особено голям спад експертите виждат при сладката царевица

Реколтата от зърнени култури в Европейския съюз тази година ще остане под рекордните количества от 2014-та. Това потвърждават най-новите прогнози както на Европейския съюз, така и на Организацията на европейските търговци на земеделски култури.

Очакванията са за реколта от 312,6 милиона тона, което е с 5% по-малко от миналата година. Производството на мека пшеница ще бъде 142 милиона тона, смятат в Брюксел.

Особено голям спад експертите виждат при сладката царевица. Стопаните ще ожънат само 68 милиона тона, т.е. 10 % по-малко. Количествата ечемик ще бъдат в размер на 60 милиона тона, което е съвсем близо до миналогодишните. При ръжта се предвижда намаление с 3,8 на сто до 8,6 милиона тона.

По-песимистични прогнози дават търговците на зърнени култури. Според тях фермерите ще приберат само 302 милиона тона пшеница, 66 милиона тона царевица, 58 милиона тона ечемик и 8,8 милиона тона ръж.

Освен това се очаква значителен спад при производството на маслодайни култури. Реколтата от рапица ще бъде с 10 % по-ниска и ще достигне само 31 милиона тона. Една от причините за по-малките добиви, според търговците, както и според КОПА-КОДЖЕКА, е забраната за пръскане на рапицата с препарати, съдържащи неоникотиноиди. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.