1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първа копка за възстановяване на морската естакада край Шабла

Първа копка за възстановяване на морската естакада край Шабла

Снимка:

Съоръжението трябва да е готово през януари 2016 г.

Проливен дъжд и буря съпроводиха първата копка по възстановителните дейности на морската естакада край нос Шабла. Присъстващите приеха това като добър знак. Първата копка направи министърът на транспорта Ивайло Московски. В проекта се предвижда разрушаване на съществуващото съоръжение и изграждане на нова естакада с остров за отбиване на кораби. Естакадата ще бъде с дължина 414 метра и ширина 6 метра, ще се извисява близо 9 метра над морското равнище. В новия строеж ще се вложат 6 млн.200 хил. лв. Естакадата трябва да е готова през януари 2016 г.

„Тази естакада е много важна за държавата поради няколко причини. Основната е, че нейната дължина определя граничната акватория на нашата страна“, подчерта министър Ивайло Московски. „Дълги години естакада не е поддържана, а в миналото като актив влиза в приватизационна сделка и тотално си губи смисъла като пристанищно съоръжение, необходимо на държавата. Предстои естакадата край нос Шабла да получи статут на пристанищно съоръжение“. 

Рушащото се сега съоръжение е строено през 1969 година за добиване на нефт и газ в региона. След преустановяване на този добив държавата не го стопанисва и е оставено на стихиите.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.