понеделник, 27 Май 2019, 16:57
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
15 Апр 2015 09:45 | Интервюта

За първи път - целенасочена подкрепа за малки земеделски стопанства

Владислав Цветанов, началник отдел на Дирекция „Развитие на селските райони“ към МЗХ

За първи път - целенасочена подкрепа за малки земеделски стопанства
Владислав Цветанов
Оцени статията
|

- Г-н Цветанов, какво целим с новата ПРСР?

- В края на 2014 г. на първия изпратен вариант на програмата получихме определен брой коментари, които в рамките на няколко месеца, в една доста динамична дискусия с ЕК, успяхме да отстраним и да постигнем съгласие. За първи път има целенасочена подкрепа за малки земеделски стопанства по така наречената тематична подпрограма, част от ПРСР. По този начин ще осигурим равна възможност за малките производители и ще се избегне конкуренция с големите стопанства, които разполагат с по-голям ресурс и опит по отношение на подготовка на инвестиционни проекти. Насочвайки тази целева подкрепа, ще дадем възможност малките стопанства да се развиват и да станат по-конкурентоспособни, чрез модернизация на производствените процеси при преработка на земеделски продукти. Тази целева подкрепа за първи път се прилага в нашата страна. Това стана факт благодарение на така наречените „научени уроци“, а именно, че в перода 2007-2013 г. установихме наистина, че малките стопанства се нуждаят от по-специфична подкрепа, насочена единствено за тях, при по-ограничени условия. Надяваме се това да даде добри резултати.

- Какви други промени да очакват в новата ПРСР малките земеделски производители?

- Другата насока в ПРСР, която ще се прилага в бъдеще, е целево насочване на финансовата помощ към приоритетни сектори. На база анализи, които сме представили и пред ЕК, извадихме няколко приоритетни сектора, които ще се възползват от предимството. Секторите са плодове и зеленчуци, животновъдство, производство на етеричномаслени и медицински култури. Това е вторият момент, с който ние целим финансовата помощ да отиде в тези типове производства, чрез създаване на овощни градини, оранжерии, животновъдни стада, които от една страна ще допринесат за повишаване на заетостта, а от друга страна биха оказали положително влияние върху демографските фактори, особено в селските райони, където населението застарява и средната възраст на заетите в секора се вдига. Смятам, че с мерките, които сме включили в програмата за периода 2014-2020 г., ще постигнем едно по-балансирано разпределение на средствата между секторите и отделните земеделски стопанства, но и териториалното разпределение на финансовата помощ.

- Какво имате предвид?

- Това е приоритетно подпомагане на необлагодетелствани райони, по-изостанали райони на територията на страната, което ще коригира до определена степен по-небалансираното разпределение на средствата, което се получаваше за периода 2007-2013 г.

Автор: Диана Александрова

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker