1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Закон за зелени покриви във Франция

Закон за зелени покриви във Франция

Новото правило е в сила само за търговските сгради

Всяка новопостроена търговска сграда във Франция трябва да отговаря на ново строително изискване: покривът й трябва да бъде поне частично покрит със зеленина или соларни инсталации. Това гласи закон, приет от парламента в Париж, съобщава greentech.bg.

Не за пръв път Франция влиза в новините с екологични мерки. Наскоро например автомобилното движение в столицата бе ограничено, за да се намали замърсяването на въздуха. Преди това пък бе показан емблематичен саниран жилищен блок за образец на всички програми за енергийна ефективност. 

Екоактивистите в страната настояваха новото правило за покривите да се въведе за всички сгради, но правителството ограничи приложението на закона само до търговските. За да направи новата регулация по-поносима за бизнеса, кабинетът реши покривите да бъдат само частично озеленявани.

Според еколозите, зелените покриви носят много ползи, включително изолиращ ефект, който помага за намаляване на нуждата от отопление през зимата и охлаждане през лятото. Освен това при валеж зелените покриви имат задържащ ефект, което отстранява проблемите с оттока.

Зелените покриви увеличават биологичното разнообразие чрез поддържането на типична местна растителност, цветя за пчелите и насекомите, както и място за гнездене на птиците – всичко това сред градската среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.