1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на бялата кристална захар се задържа на нивото от предходната седмица

Средната цена на едро на бялата кристална захар се задържа на нивото от предходната седмица

На дребно цената в големите търговски вериги се повишава с 1,4%

През периода 8 – 15 април 2015 г. средната цена на едро на бяла кристална захар за страната се задържа на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти бележат леко повишение, съобщават от ДКСБТ.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,21 лв./кг. На тържищата в различните области продуктът се търгува на цени от 1,10 лв./кг (Добрич) до 1,45 лв./кг (Варна). В девет области се регистрира седмично поскъпване на захарта, в рамките на 0,8 – 5,1%, най-чувствително в Бургас. Същевременно, в седем области се наблюдава понижение на цените от 0,8% до 3,3% (Варна).

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се повишава с 1,4% на седмична база до 1,49 лв./кг. В тези обекти захарта се търгува на цени от 1,27 лв./кг в София и Хасково до 1,70 лв./кг в Пазарджик, като в почти цялата страна стойностите се задържат на нивата от предходния седмичен период. Изключение правят областите Смолян и Пазарджик, където се отчита поскъпване на продукта в големите супермаркети, съответно с 10,0% и 11,1%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната бележи ръст от 0,7% спрямо предходната седмица до 1,47 лв./кг. По области, стойностите са в диапазона от 1,33 лв./кг (Стара Загора) до 1,64 лв./кг (Монтана). Само в три области се наблюдава изменение на цените на захарта в по-малките магазини – увеличение от 3,7 до 7,5% на седмична база, най-чувствително в Пазарджик.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в по-малките магазини е с 0,02 лв./кг по-ниска в сравнение с тази в големите супермаркети. Разлика между цените в тази посока се отчита в четиринадесет областни центъра, като най-голяма тя е в Смолян – 0,27 лв./кг. В дванадесет области цените на захарта в ГТВ са с между 0,01 лв./кг (Шумен и Силистра) и 0,13 лв./кг (София и Кърджали) по-ниски от тези в ДТО.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,28 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,26 лв./кг. Най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Смолян - 0,50 лв./кг, а за ДТО - в Монтана - 0,50 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.