1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без съществена промяна остават цените на слънчогледовото олио

Без съществена промяна остават цените на слънчогледовото олио

В големите търговски вериги цената на дребно се повишава с 0,4%

По данни на ДКСБТ за периода 8 - 15 април 2015 г. средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио са без съществена промяна спрямо предходния седмичен период.

На тържищата в различните областни центрове слънчогледовото олио се предлага на цени от 1,70 лв./литър (Велико Търново) до 2,10 лв./литър (Пловдив). В  осем области се отчита седмично понижение на цените с между 0,5% и 3,2% (Пловдив). В други осем области е регистрирано леко повишение на стойностите в рамките на 0,5 – 3,1%, най-съществено в Благоевград. Средната цена на едро за страната е 1,86 лв./литър, с 0,5% под нивото от предходната седмица.

Средно за страната, цената на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) се повишава с 0,4% на седмична база до 2,26 лв./литър. По области, цените се движат в диапазона от 2,10 лв./литър (Пловдив) до 2,45 лв./литър (Смолян). Само в две области се отчита изменение на стойностите спрямо предходната седмица – повишение с 4,5% в Пазарджик и с 6,5% в Смолян.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната остава на нивото от предходната седмица – 2,39 лв./литър. Цените на дребно в тези обекти продължават да варират от 2,20 лв./литър (Варна и Пловдив) до 2,63 лв./литър (Враца), като в преобладаваща част от страната остават без промяна в сравнение с предходната седмица. В област София данните сочат седмично увеличение на цената на продукта с 4,7%, докато в Смолян е налице поевтиняване с 4%.

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,13 лв./литър, като тази разлика е най-голяма във Враца - 0,49 лв./литър. През тази седмица в областите Варна и Смолян цените на продукта в малките магазини са по-ниски от тези в големите супермаркети, съответно с 0,07 лв./литър и 0,05 лв./литър.

Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно се наблюдава за ГТВ отново във Велико Търново – 0,60 лв./литър, а за ДТО във Враца и Монтана - 0,85 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.