1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива в страната ще продължат да се понижават

Речните нива в страната ще продължат да се понижават

През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са останали без съществена промяна

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес ще има слаби краткотрайни превалявания със сумарни количества до 5-10 л/кв.м. Без валежи ще е в югозападната част на страната.

В сряда на много места ще превалява, с количества от 3-10 л/кв.м. В четвъртък не се очакват валежи.

През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са останали без съществена промяна. Незначителни повишения са отчетени в Дунавски и Източнобеломорски басейн. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Дунавски басейн: повишения са регистрирани в долните течения на реките Осъм и Русенски Лом, съответно с до +26 см при с. Изгрев и с до +2 см при с. Божичен.

Черноморски басейн: отчетените понижения са с до -10 см.

Източнобеломорски басейн: отчетени са понижение с до – 11 см. Незначителни повишения са регистрирани във водосборите и на трите наблюдавани реки: Тунджа при гр. Павел баня с +3 см, Марица при гр. Първомай с до + 8 см, Арда при гр. Рудозем с +4 см.

Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения на речните нива с до - 6 см.

По данни на НИМХ- БАН през март общият обем на оттока за страната е с 50% повече в сравнение с този за февруари и 4 пъти повече от март 2014 г. В периода 6-10 март 2015 г. речните нива в страната са се повишавали, на места рязко и значително, в резултат на съществени валежи от дъжд и сняг, последвалите положителни температури и високата почвена влага. Протичащите водни количества на почти всички наблюдавани реки в страната са били над прага за високи води.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре речните нива в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат. Вследствие на снеготопенето и прогнозираните количества валежи от дъжд, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места:

Дунавски басейн: краткотрайни повишения са възможни в горните течения на реките Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом.

Черноморски басейн: очакват се краткотрайни повишения в горните и средни течения на реките Батова, Провадийска, Камчия, Двойница, Айтоска, Средецка, Факийска, Велека и Резовска.

Източнобеломорски басейн:

• река Тунджа - възможни са краткотрайни повишения на нивата в средното и долното течение.

• река Марица – възможни са краткотрайни повишения в основното течение след Пловдив.

• река Арда – възможни са незначителни, краткотрайни повишения във водосбора на реката.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Река Марица:

Водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Река Тунджа:

Нивото на Тунджа при гр. Елхово продължава плавно да се понижава. На 23 април се очаква ново повишение, като нивото на реката ще остане под оранжевия праг (риск за тревога).

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: поради снеготопенето, се очакват краткотрайни повишения в поречията на Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.