1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. РИОСВ-Пловдив приема уведомления за изкупуване на охлюви

РИОСВ-Пловдив приема уведомления за изкупуване на охлюви

Снимка:

Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви зот 10 май до 30 юни

До 1 май 2015 г. е крайният срок за подаване на уведомления за организиране на пунктове за изкупуване на охлюви на територията на РИОСВ – Пловдив. Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели е от 10 май до 30 юни включителнo.

Пунктовете трябва да бъдат оборудвани с хладилно помещение, калибровъчно сито с диаметър на отворите 28 мм, какъвто е минималният размер на събираните и изкупувани охлюви, и подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране. Отговорниците на пунктовете са задължени да връщат незабавно в природата предадените маломерни охлюви.

Стопаните, които отглеждат охлюви във ферми, са длъжни да декларират наличните количества в регионалната инспекция в срок до 25 април. Износителите трябва да декларират писмено в екоинспекцията всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода 10 май - 30 юни и мястото на съхранението им. Срокът за това е до 5 юли тази година.

Експерти ще извършат проверки дали не се събират и изкупуват маломерни охлюви, както и дали изкупвателните пунктове отговарят на изискванията на Закона за биологичното разнообразие. При нарушения са предвидени  глоби от 100 до 1000 лв. за физически  и от 200 до 5000 лв за юридически лица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.