1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна

Изключение прави средната цена на дребно на яйца – размер М в големите супермаркети

По данни на ДКСБТ през анализирания период (15 – 22 април 2015 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната като цяло се задържат на нивата от предходната седмица. Изключение прави средната цена на дребно на яйца – размер М в големите супермаркети, която леко се повишава.

По области, яйцата с размер М се предлагат на едро от 0,16 лв./бр. (Велико Търново) до 0,20 лв./бр. (Варна и Монтана). В четири области – Велико Търново, Добрич, Монтана и Силистра, се отчита седмично повишение на стойностите с 0,01 лв./бр., докато в областите Сливен и Смолян цените се понижават, съответно с 0,01 и 0,02 лв./бр. Тези разнопосочни колебания не дават отражение на средната стойност за страната и тя остава 0,19 лв./бр. 

При средната за страната цена на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита повишение с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,25 лв./бр. По области, търговията с този размер яйца в ГТВ е в ценовия интервал от 0,19 лв./бр. (Пазарджик) до 0,28 лв./бр. (Разград и Русе). Седмично изменение на стойностите се регистрира в шест области – повишение, в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр.   

Средната цена на дребно на яйца – размер L в големите супермаркети остава непроменена – 0,27 лв./бр. Предлагането на продукта по области е на цени от 0,22 лв./бр. (Добрич, Пазарджик и Пловдив) до 0,30 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В сравнение с предходния седмичен период, в областите Бургас, Сливен и Ямбол се наблюдава поевтиняване на яйцата от този размер с 0,01 лв./бр., докато единствено в Шумен се регистрира поскъпване – също с 0,01 лв./бр.  

Средно за страната, цените на яйцата – размер М и L в другите търговски обекти (ДТО) остават съответно 0,22 лв./бр. и 0,24 лв./бр., като и при двата размера не се регистрират седмични изменения по области. В ДТО цените на яйцата – размер М варират от 0,19 лв./бр. (Пазарджик) до 0,25 лв./бр. (Велико Търново и Плевен), а тези за размер L – от 0,21 лв./бр. (Смолян) до 0,26 лв./бр. (Велико Търново, Ловеч и Плевен). 

През изтеклата седмица цените на яйцата в по-малките търговски обекти и при двата размера – М и L, са по-ниски от тези в големите супермаркети с 0,03 лв./бр. Най-голяма разлика за размер М се наблюдава в Русе – 0,07 лв./бр., а за размер L – в Разград и Русе – 0,06 лв./бр. В област Добрич цените на яйца – размер М в ГТВ са с 0,01 лв./бр. по-ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на яйца - размер М е средно 0,06 лв./бр. в ГТВ и 0,03 лв./бр. в ДТО. Най-голяма разлика между цените на едро и на дребно се наблюдава във Велико Търново – 0,11 лв./бр. за големите супермаркети и 0,09 лв./бр. за по-малките магазини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.