1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ивелина Василева: С изграждането на регионалното депо във Велико Търново ще бъдат закрити пет сметища, които не отговарят на изискванията

Ивелина Василева: С изграждането на регионалното депо във Велико Търново ще бъдат закрити пет сметища, които не отговарят на изискванията

Проектът е на стойност 30 648 232 лв.

Днес, 24 април министърът на околната среда и водите Ивелина Василева инспектира работата по изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Велико Търново. Проектът е на стойност 30 648 232 лв. и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

„Този проект е последният одобрен по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на оперативната програма, но получих уверение от изпълнителите, че работата по обекта ще приключи през месец август тази година“, коментира министър Василева.

С реализацията на проекта ще се преустанови експлоатацията на действащите пет сметища, които не покриват стандартите за екологосъобразно обезвреждане на отпадъците. Ще се ограничи вредното въздействие върху атмосферния въздух, почвите и водите и ще се повиши качеството на живот в регион Велико Търново посредством по-висока степен на здравна безопасност.

„Отпадъците не трябва да се приемат като бреме от общините, а и като възможност за генериране на допълнителни финансови средства от тях“, призова Ивелина Василева.

На инспекцията на място присъства и Яна Георгиева – главен директор в Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда“ в Министерството на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.