1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива продължават да се понижават или задържат

Речните нива продължават да се понижават или задържат

Водните количества на повечето реки са над праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес след пладне над Западна Стара планина и в Рило-Родопската област ще превали краткотрайно.  Количествата – до 4-7 л/кв.м.  Във вторник на места, повече в Западна България, ще превалява. В сряда валежи ще има на повече места в Източна България и южните райони. Количествата ще са от 1 до 5-6 л/кв.м, в отделни райони до 10-15 л/кв.м на денонощие.

През последните 24 часа нивата на наблюдаваните реки в страната са се изменяли в границите от – 28 до + 33 см. Водните количества на повечето реки са над праговете за високи води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли в границите – 6 до +  4 см.

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 4 см.

Източнобеломорски басейн: отчетено е понижение на река Тунджа с до –28 см при Елхово. Във водосбора на река Марица водните нива са се изменяли в границите от - 6 см при Първомай до + 33 см на река Сазлийка при Гълъбово. С до + 2 см са регистрираните повишения на нивата на река Арда при селищата Рудоземи и Вехтино.

Западнобеломорски басейн: отчетени са колебания на речните нива в границите – 6 до + 4 см.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, нивата на реките в страната днес ще продължават да се понижават или ще се задържат. Във вторник и в сряда са възможни незначителни, краткотрайни повишения на речните нива на месата, в резултат на частично снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд.

Дунавски басейн: краткотрайни, незначителни повишения са възможни в горните течения на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом.

Черноморски басейн: възможни са краткотрайни повишения в горните течения на реките Провадийска, Камчия, Айтоска, Ропотамо.

Източнобеломорски басейн:

• река Тунджа – очаква се пониженията във водосбора на реката да продължат, като са възможни незначителни повишения в горното й течение.

• река Марица – възможни са незначителни, краткотрайни повишения във водосбора на реката.

• река Арда – възможни са незначителни, краткотрайни повишения във водосбора на реката.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ – БАН прогнозира:

•  Река Марица

Водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

• Река Тунджа

Нивото на реката при Елхово е над жълтия праг (предупреждение) и плавно се понижава.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ – БАН прогнозира: в басейна на река Арда водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: нивата ще продължат да се понижават или задържат, като са възможни са краткотрайни, незначителни повишения в горните течения на реките Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.