1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. BASF чества своята 150-та годишнина

BASF чества своята 150-та годишнина

Над 1 000 гости присъстваха на официалното събитие

BASF чества своята 150 годишнина във Хайърабендсхаус в Лудвигсхафен. “150 годишнината е забележителен юбилей за фирмата ни – възможност да обърнем поглед назад и да се замислим, но също и да гледаме напред в бъдещето“, каза д-р Курт Бок, Председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE. Германският канцлер д-р Ангела Меркел и Малу Дрейер, министър-председател на провинция Райнланд-Пфалц също поздравиха BASF пред аудитория от над 1 000 гости от правителството, бизнес и научните среди, редица общественици.

“Ние създаваме химия – вчера, днес и утре”

През изминалите 150 години BASF се разрасна от фирма с 30 души персонал до водеща световна химическа компания с около 113 000 служители в 80 държави. “Успехът ни днес отчасти се дължи на факта, че преди години беше поет правилен курс на развитие. Особено в химията, ние непрекъснато надграждаме върху постиженията на нашите предци,” каза г-н Бок. BASF представи своята 150-годишна история в мултимедийна презентация на 15 големи екрана. След началото – производство на багрила, няколко години по-късно започва производството на амоняк и селскостопански торове. След това идва ред на пластмасите. Оттогава до днес производствената гама на BASF непрекъснато се разширява и обогатява – за да стигне до днешното производство - от химикали, пластмаси, функционални продукти, продукти за растителна защита до нефт и газ.

Председателят на BASF благодари на клиентите на фирмата, на доставчиците на стоки и услуги и на партньорите: “Радваме се, че много от вас присъстват тук от всички краища на света. Работим заедно от десетилетия, израстваме заедно, заедно въвеждаме нови технологии и така достигаме до нови пазари.”

“Успяхме да постигнем всичко това благодарение на един успешен и мотивиран екип от ръководители и трудолюбиви и отдадени служители. Гордеем се с уменията и ангажираността на този екип и на начина, по който те работят заедно навсякъде по света,” каза г-н Бок. На тържеството по повод юбилея присъстваха и много служители, които спечелиха томбола за участие, както и всички служители, родени на 6 април, датата на основаване на компанията BASF.

Химията – индустрия с ключово значение

Иновациите, базирани на химията подпомагат решаването на предизвикателствата на бъдещето от 1865 година до днес. „Химията е била, е и ще продължава да бъде ключов отрасъл в бъдеще,” каза г-н Бок. Председателят подчерта, че в годината на своя юбилей BASF стартира глобална програма за съвместни разработки с партньори по въпросите за енергия, храна и урбанизация. По този начин BASF възприема нов подход в унисон със своята стратегия „Ние създаваме химия“. Програмата „Creator SpaceTM“ обединява различни целеви групи с цел разработване на съвместни решения.

По време на юбилейното тържество петима учени представиха настоящи изследователски проекти на BASF. Модератор бе Барбара Халвег от германската телевизия ZDF. Дискусията показа как химията допринася за енергийната ефективност.

  • Д-р Михаел Бекер, химик и основател на фирма „Deutsche Nanoschicht GmbH“, придобита от BASF през 2013, разясни как суперпроводниците могат да пренасят електричество почти без никакви загуби.
  • Инженерът Андреас Целебидис представи бетон Green Sense Concrete® – иновативна концепция за оптимизиране на бетонови смеси, която допринася за икономия на енергия в строителството.
  • Д-р Марина Сафонт, химик, демонстрира как BASF желае да допринесе за успеха на електромобилността с подобренна акумулаторна технология.
  • Магнитокалоричната концепция като енергийно ефективна и екологична алтернатива на конвенционалната вентилация в жилищни помещения бе представена от специалистът по химия Маркус Швинд.
  • Д-р инж. Сумана Чатурведула илюстрира как BASF оптимизира собствените си процеси за по-ефективно използване на енергия.

Една от кулминациите на тържеството бе премиерата на „Симфония № 8: Водни танци”, композирана от Майкъл Найман специално по повод юбилея. Английският композитор бе вдъхновен от типични за фирмата звуци, които служителите от цял свят събраха и изпратиха през 2014 г. Творбата бе представена от Кралския филхармоничен оркестър, Лондон, под палката на испанския диригент Жозеп Висент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.