1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 25% от тютюнопроизводителите в България са заплашени от изчезване след 2020 година

До 25% от тютюнопроизводителите в България са заплашени от изчезване след 2020 година

Държавата ще спре финансовите помощи за сектора

Държавата ще спре финансовите помощи за тютюнопроизводителите след 2020 година. Това е част от мерките за борба с тютюнопушенето на Европейския съюз. Предизвестено или не – спирането на националните плащания ще предизвика сериозни сътресения в сектора.

До 25% от тютюнопроизводителите в България са заплашени от изчезване след 2020 година. Има и такива, които не се плашат от предстоящите промени, напротив преориентират производството си. Един от тях е Шабан Рафет от пловдивското село Крушево.

"Подготвихме са за този период. Имаме 200 дка домати и 200 дка пипер. Малко по малко се ориентираме към зеленчукопроизводството. От година на година ще става все по-трудно" каза за Агро.бг тютюнопроизводителя. Според него истинските тютюнопроизводители взимат трохи от големия пай, а фирми фантоми обирали големите пари.

Производителите на тютюн ще получат подпомагане в размер на 107 млн. лева през тази година. Средствата са от националния бюджет не като субсидии, а за развитие на алтернативно земеделие.

Шабан Рафет не вини държавата или политиците, а гледа да компенсира времето след 2020 г с въвеждане на модерна технология за производство на разсад.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.