1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българска хранителна банка набира доброволци за дарителската си кампания „1 килограм доброта“

Българска хранителна банка набира доброволци за дарителската си кампания „1 килограм доброта“

Американски студенти пристигат от Хюстън, за да подпомогнат инициативата

На 30 и 31 май ще се състои третото издание на инициативата на БХБ „1 килограм доброта“, благодарение на която през миналата година бяха нахранени хиляди нуждаещи се българи. През същия уикенд подобни кампании се провеждат в редица европейски страни с каузата за борба с глада и подпомагане на хора в нужда. Дейностите по кампанията са глобално обвързани, тъй като Българската хранителна банка е член на Европейската асоциация на хранителните банки. 

В двете предишни издания на „1 килограм доброта“ през 2014 г. бяха събрани над 15 тона храни, като в кампанията се включиха над 370 доброволци. 

„За да бъде успешна подобна инициатива има два ключови фактора – предоставяне възможност за дарение на дълготрайни храни и продукти, и доброволческата помощ“ – казва Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ. „Отправяме покана за включване на редовни доброволци, доброволци участвали в първите две издания на кампанията, корпоративни доброволци, организирани групи на спортни клубове, училища и др.“

Специално за подкрепа при организирането и протичането на дарителската инициатива в периода 19 май - 04 юни в България пристигат на доброволчески стаж 9 студенти от американския Rice University в Хюстън, щата Тексас, САЩ. „Сигурни сме, че гостите ни ще оценят ентусиазма и самоотвержените усилия, които се полагат в помощ на хората в нужда у нас“ – допълват от Хранителната банка.

Заявяването на желание за доброволстване е лесна процедура благодарение на създадената онлайн форма –   http://bit.ly/1DVK3v0.

Всеки доброволец може да избере един от предлаганите ангажименти:

1. Раздаване на информационни листовки на входа на търговския обект.

2. Предоставяне на допълнителна информация за кампанията и БХБ във вътрешността на магазина.

3. Приемане на даренията след касова зона, описване на дарените храни и изказване на благодарност на дарителя.

Като част от подготовката на доброволците има възможност за обучение в умения за представяне и продажби, което ще се проведе на 22 май от специалист на Монделийз България. То е насочено към онези доброволци, които изберат да се включат активно в дейността по предоставяне на допълнителна информация на потенциални дарители на храни в търговските обекти. 

През 2014 г. БХБ е събрала над 265 тона храни, с които са подпомогнати над 22 500 гладуващи деца, възрастни, социално слаби семейства, хора с увреждания, самотни майки, пострадали от наводненията и др. Традиционни партньори на кампанията са трите търговски вериги - Карфур, Пикадили и Фантастико с 11 от най-големите им магазини в София и общо 6 във Варна и Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.