1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Експозиция „Горнооряховски суджук” открива Исторически музей – Горна Оряховица

Експозиция „Горнооряховски суджук” открива Исторически музей – Горна Оряховица

За всички посетители на откриването ще бъде осигурена дегустация

Исторически музей – Горна Оряховица ще представи един от дълго подготвяните си проекти – новата експозиция „Горнооряховски суджук”. Тържественото откриване ще се проведе днес,  30 май от 10.30 часа като своеобразна прелюдия към IХ-то издание на Празника на горнооряховския суджук.

Експозицията ще бъде разположена в бивше фондохранилище в двора на музея, ремонтирано и оборудвано със средства, осигурени от Община Горна Оряховица. За реализирането на проекта Горнооряховският музей е събрал и подготвил богата колекция от архивни фотографии и документи, чрез които ще представи няколковековната история на прочутия местен деликатес. С помощта на фирмите производителки на горнооряховски суджук от сдружение „Раховец – 2007” в обновеното помещение ще бъдат експонирани запазени инструменти и машини, свързани с продукцията на популярния колбас. Акцент в експозицията ще бъде мащабен триизмерен стенопис, който в съчетание със старинните производствени съоръжения ще даде възможност на всеки посетител да се потопи в атмосферата на старите суджукарски работилници.

За всички посетители на откриването ще бъде осигурена дегустация на горнооряховски суджук от трите местни фирми, извоювали правото да бъдат единствените производители на уникалния деликатес в цяла Европа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.