1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов е освободен от длъжност

Директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов е освободен от длъжност

На негово място е назначен д-р Дамян Илиев

По предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните проф. д-р Пламен Моллов. Отново по предложение на министър Танева на негово място премиерът назначи д-р Дамян Илиев, който е заместник на Моллов. Негови ресори са здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите, както и контрол на ветеринарномедицински продукти.

Това стана след корупционен скандал заради твърденията на Аладин Харфан, собственик на фирмата за производство на храни, който публично обвини Агенцията в рекет срещу неговата верига от ресторанти за бързо хранене. 

Министър Танева подкрепила борбата му с корупцията и се ангажирала с проблема и проверка на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов, за когото Харфан твърди, че му поискал 10 хил. евро "такса спокойствие" и след като му била отказана започнал да затваря предприятията на "Аладин" без реални поводи, за да съсипе бизнеса.

Харфан заяви пред журналисти след срещата с Танева, че е получил подкрепата на фирми от бранша, които също били обект на натиск от страна на служители на БАБХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.