1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива не са потенциално опасни, жълт код в 13 области

Речните нива не са потенциално опасни, жълт код в 13 области

Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за средни води

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Сливен, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. На места валежите ще са интензивни, придружени от гръмотевици, съпроводени с временно усилване на вятъра, възможни са и градушки.  Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание при работа на открито, защото времето може да бъде потенциално опасно.

По данни и прогнози на НИМХ на много места ще вали днес, но основно в централните и по-източни райони. В Западна България валежите ще са по-слаби. Количествата – от 5-15 л/кв.м, локално до 25-30 л/кв.м. В сряда на много места из цялата страна ще има превалявания, в източните и южните райони след обяд с гръмотевици. Количествата от 5-15 л/кв.м, локално до 25-30 л/кв.м. В четвъртък все още ще превалява, но вече на по-малко места, а и валежите няма да бъдат така интензивни. Количества на валежите – между 5 и 10 л/кв.м, но в отделни райони, главно на Южна България са възможни количества до около 20 л/кв.м.  

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени при отделни измервателни станции. Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за средни води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 6 см. Повишение е отчетено в поречие Искър с до + 21 см при с. Ореховица.

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили или са останали без промяна.

Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили незначително от + 2 см до - 11 см.

Западнобеломорски басейн: регистрирани са изменения на речните нива от - 5 см до + 5 см.

Днес и утре, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд, са възможни повишения на речните нива на места.

Дунавски басейн:

По долното течение на река Огоста. По долно течение на река Искър, в резултат на оттичане. Прогнозираните модели на водните количества на 26, 27 и 28 май ще са над средната многогодишна стойност. Водните нива ще продължат да се покачват в средното и долното течение на реката. По значителни повишения на водните нива ще има на реките във водосбора на Малък Искър, но водните количества ще бъдат под прага за внимание. Възможни на повишения на водните нива по горно и средно течение на реките Вит, Осъм и Янтра. Прогнозираните водни количества за 26, 27 и 28 май ще бъдат над средно многогодишната стойност, като се очаква краткотрайни повишения в горното течение на Янтра, както и на притоците й. Водните нива ще са под прага за внимание. Очакват се повишения в горното течение на река Русенски Лом, като моделираното водно количество в долното течение на реката на 26, 27 и 28 май ще бъде над средно многогодишната стойност, но ще остане без съществена промяна и ще бъде под прага за внимание

В Черноморския басейн днес се очакват краткотрайни повишения на водните нива в горните течения на реките Провадийска и Камчия.

Източнобеломорски басейн:

Река Тунджа – възможни са краткотрайни повишения в долното течение.

Река Марица – възможни са незначителни повишения в горното течение.

Системата за ранно предупреждение на НИМХ-БАН прогнозира за водосборите на двете реки, че водните нива в басейна на Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение.

Река Арда – възможни са незначителни повишения в горното течение.

Западнобеломорски басейн:

Река Струма – очаква се повишенията във водосбора на реката да продължат.

Река Места – очакват се повишения в Пиринските притоци на реката.

Възможни са локални наводнения, в резултат на краткотрайни, интензивни валежи.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.