вторник, 23 Юли 2019, 14:09
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
01 Юни 2015 11:01 | Интервюта

ЮНЕСКО защити чипровските килими

Проф. Мила Сантова, БАН

ЮНЕСКО защити чипровските килими
Оцени статията
|

- Проф. Сантова, като ръководител на екипа, който е подготвил досието на чипровските килими, представено в ЮНЕСКО, кажете защо те са включени в списъка на най-важните нематериални ценности на човечеството?

- Зад всеки килим стои едно традиционно образование, стоят знания и умения, които идват от поколенията, още повече, когато става въпрос за културни феномени, каквито са чипровските килими. Това е едно производство, където общностите се идентифицират и приемат като свое културно наследство. Става въпрос за възможността на човека да се осъзнава в света. И това се случва чрез такива традиционни знания и умения.

- Трудно ли убедихте комисията?

- Процедурата е изключително дълга и сложна, но не е свързана с пледоарии, някой някого да убеждава. Първоначално има заседание на Националния съвет по нематериално културно наследство, който обсъжда кои свои обекти България може да представи на международното жури. След дълго обсъждане се стигна до извода, че чипровският килим е кандидатура, която страната ни желае да представи пред световната общност. След това следва подготовката на досието, което се представя на ЮНЕСКО. То представлява въпросник с различни равнища на познания на предлагания елемент.

- Може ли да кажем, че чипровските килими са уникални?

- Това е грешен път на разсъждение. Уникалността и феноменалността не са добрата писта, по която трябва да оценяваме културните факти, защото човечеството е единно, мисли в някакви универсални понятия и оттам те се специфицират в отделните културни центрове. Ще ви кажа, че когато започнахме програмата, се мислеше в тази посока – дали е уникално, и практиката показа, че това е грешно. Няма уникални феномени, има важни за културата феномени. Това е съвременната концепция за културата и концепцията, по която ЮНЕСКО разпознава отделни елементи като феноменални. Разбира се, всеки културен феномен подлежи на различни интерпретации. Аз не бих твърдяла как кодът на човечеството е вплетен в нишката на чипровските килими, защото според мен е съчинителство, малко по-далечно от реалността.

Автор: Диана Александрова

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker